Badrum

Inspiration

Blev din badrumsbelysning extra snygg?

Skicka gärna in dina bilder till oss och ha chansen till att vinna ett presentkort.

Badrumsbelysning

Valet av badrumsbelysning är väldigt viktigt för hur ditt badrum kommer att upplevas. Bra belysning kan ge dig ro vid ett lugnande bad men ska också vara praktisk och skarp när man speglar sig. I ett badrum som ofta kan vara smalt, litet och ibland utan fönster är det extra viktigt med passande belysning. Generellt rekommenderar vi downlights med ljustemperatur 3000K. Är det viktigt att man skall kunna ha ”mysbelysning” när man badar kan man kombinera ljusfärger och t.ex. sätta 2700K i taket medan man har ett vitare ljus (3000-4000K) vid spegeln.

Den praktiska belysningen i badrummet är den vid spegeln. Här handlar det om rätt ljusstyrka och bra placering av armaturen så att rakningen blir rätt och makeupen snygg! Här är det även viktigt att välja en ljuskälla med bra färgåtergivning.

Belysning större badrum

Har man större badrum och vill fälla in Downlights i taket kan man dela upp dessa på två olika brytare. Man kan göra på olika sätt men ett exempel är att kombinera mindre downlights som sitter längs väggarna med lite starkare som sitter i mitten av taket. De större lamporna står för grundbelysning medan de mindre fyller funktionen att ge en myskänsla i rummet.

Har man två grupper med lampor och dessutom kopplar dem till dimmers, har man möjlighet att få det ljus som krävs vid önskat tillfälle

Färgåtergivning – en viktig faktor i badrum

Just i badrum är det viktigt att välja en lampa med bra färgåtergivning. Detta är speciellt viktigt för den belysning som sitter vid själva spegeln.

Bra färgåtervivning innebär att lampan återger samma, eller liknande  värden som i solljus utomhus. Så som du upplever färgerna i spegeln kommer de även upplevas utomhus. Vissa lampor kan inte återge färger på korrekt sätt vid vissa frekvenser. Detta vill undvika om man t.ex. sminkar sig. Dvs. högt CRI eller Ra värde för belysningen vid spegeln är viktigt.

IP-Klasser

Det finns olika IP-klassning som lämpar sig för olika platser i badrum. Lägsta klass för en lampa som får monteras är (IP21). Normalt brukar en elektriker montera lampor med lite högre klassning (IP44).

Läs mer om IP-klasser på vår FAQ sida. De produkter vi rekommenderar nedan har som lägst IP-44 klassning.

 

 

Designlight tipsar

Ett vanligt misstag alla inom belysningsbranschen tjatar om är att elektriker i vissa fall monterar en lampa direkt ovanför duschmunstycket. Idag är det populärt med stora, blanka munstycken och dessa reflekterar då ljuset upp i taket istället för att ge ljus inne i dusch eller duschkabinen.

För att minimera risken med oönskade reflektioner kan man installera två mindre lampor vid sidan av munstycket. Med fördel väljer man lampor med snäv spridning för att försäkra sig om att ljuset inte träffar ovansidan på munstycket.

Ljusberäkningar

Badrum har ofta blanka och ljusa ytmaterial vilket resulterar i att man installerar fler lampor än nödvändigt. Har man en dimmer kopplat till lamporna är detta inget problem men hör gärna av dig om du vill ha tips och råd.

Martin Gustavsson

Martin Gustavsson

Ljusdesigner

Vill du ha ljusberärkningar så har vi Martin till vårt förfogande. Martin har många års erfarenhet och räknar på allt från badrum, vardagsrum till större projekt såsom travbanor och skidbackar.

Vill du ha en ljusberäkning är det bra om du har ritningar samt färg och reflektionsvärden för väggar, golv och tak.

martin@designlight.nu

@lejbobygg gör det igen! Badrum i smakfull stil belyst med Designlight produkter. Trevlig helg! 🍁
#badrum
Designlight spottar i badrum hemma hos @villa.almhult. Riktig läckert husbygge! In och följ och bli inspirerad✨ #Designlight #Repost #Badrum
P-160657 är en designad downlight i snyggt utförande och mycket bra ljusutbud. En downlight med IP44 vilket möjliggör användning i badrum eller i takfot utomhus. Armaturen har två reflektorer som medföljer och som enkelt kan bytas till önskad spridningsvinkel. Denna dimbara downlight levereras Inkl. drivdon.
Idag skulle jag vilja tipsa om vår lilla stjärna Q-25MW. En mini-spotlights för 16mm flex-rör. 🤩 Dena stilrena 1,2W mini-downlight är anpassad för montage i 16mm Flexrör. Utmärkt vid montage i fönstersmyg och lämplig för att skapa effektfull belysning i t.ex badrum. ✨✅

Håltagning utan flexrör är 20mm med medföljande fjäder.

Armatur utan fjäder är 11mm för att passa i flexrör med ytterdiameter 16mm. En toppen produkt alltså! 😎 #Designlight #DlTipsar
Marmor, marmor och massor av ljus från @designlight.nu hemma i @interiorbymalin_ s badrum! ☁️🙌🏼 #designlight