Kök

Inspiration

Blev din köksbelysning extra bra?

Skicka gärna in dina bilder till oss och ha chansen till att vinna ett presentkort.

Köksbelysning – LED-belysning för kök

Köket är husets mest använda rum. Här lagar vi mat, bakar, diskar och läser läxor och väldigt mycket annat. Vårt kök är det rummet som kräver mest i frågan om belysning.

Vi rekommenderar en ganska stark armatur med en färgtemperatur på 3000K, men i synnerhet armaturer på flera olika ställen. Använd en blandning av stämnings-, effekt-och arbetsbelysning för att garantera att du får ut det mesta av din köksinredning.

Så tänk på att planering av ljussättning bör vara med redan i början av det nya köksprojektet. Rätt ljus ger en guldkant på köket, tänk på att ha en god allmänbelysning högt upp och komplettera med arbetsbelysning över vissa ytor som bänkskivor och belysning över köksö. En dimmer kan vara ett bra tillägg för att skapa stämning i köket.

Köksbelysning med olika funktion

Då ett kök används för olika ändamål krävs olika typer av köksbelysning. Vanligt är downlights i taket för att belysa bänkytor men även mindre, bredstrålande belysning som sitter direkt under köksskåpen.

Normalt läggs fokus på att belysa arbetsytor såsom bänkskivor och köksbord och kompletteras sedan med stämningsbelysning i t.ex. fönster eller längs väggar.

Att tänka på är att man behöver ordentligt med ljus när man städar. Har man ett större kök får man inte glömma att även belysa golvytan.

Lämpliga lamptyper du hittar hos Designlight är;

 

Köksbelysning – Designlight tipsar

Är du av olika skäl osäker på hur ett rum skall belysas kan du montera riktbara lampor som blir mer flexibelt. Med våra sk. tracklights eller belysning på skena kan du rikta lamporna precis som du vill.

I köket vill du inte ha lampor monterade så att de bländar där du står och lagar mat. Ett bra tips om man t.ex. skall montera downlights för att belysa en köksbänk kan vara att montera dem lite längre in i rummet för att sedan vinkla dem mot bänken.

Ljusberäkningar

Belysning i ett kök består ofta av en mix av lampor. Vi rekommenderar lampor med färgtemperatur 3000K för belysning av själva köksbänken. Blanda gärna ljustemperatur för olika typer av belysning för att uppnå både arbetsljus och stämningsbelysning. Koppla gärna din belysning i olika grupper så att du kan välja ljus efter tillfälle.

Martin Gustavsson

Martin Gustavsson

Ljusdesigner

Har du en ritning och en idé om vilken typ av belysning du eftersöker. Hör av dig till Martin för en rekommendation ang. placering, typ av lampor och hur många lampor du behöver.

martin@designlight.nu

Trevlig helg! #Designlight #Repost #kök @lejbobygg 🧘🏼‍♀️
Snygg installation med Designlight produkter av @elarbete_ab 😍 #Repost #Kök
En bra bänkbelysning är viktigt för att få ett jämt ljus över arbetsytan. Vår bänkbelysning ger en funktionell och jämn ljusbild över bänkskivan, men är även dimbara för en stämningsfull belysning. Designlight har ett mycket bra utbud på bänkbelysning. Kolla in vårt utbud på designlight.nu. 🥦🍔 #designlight#kök