Utomhus

Inspiration

Blev belysning utomhus extra snygg?

Skicka gärna in dina bilder till oss och ha chansen till att vinna ett presentkort.

Belysning utomhus

Vi på Designlight har olika typer av lampor för utomhusbruk. Vi har allt från belysning i trädgårdsmiljö till mer industriell och starkare belysning.

Kika på vårt sortiment för att skaffa dig en uppfattning om vilken typ av lampor du eftersöker.

 

Kontraster – en viktig faktor för utomhusbelysning

Oavsett vilken typ av belysning du skall montera utomhus är begreppet kontraster ett viktigt begrepp. När det är riktigt mörkt ute behöver man inte lika mycket ljus för att uppnå den effekt man eftersöker. Exempel är gatubelysning där man ofta drar ner lampors ljusstyrka nattetid, dels för att förlänga livslängd men även för att minska kontrasten mellan ljusa och mörka ytor. Är ljuset för starkt på gatan blir det svårt för oss att uppfatta vad som händer i dess omgivning. För denna typ av belysning eftersöker man lampor där man kan ha en lägre ljusstyrka men ändå uppnå ett jämnt ljus längs hela vägen.

För trädgård eller fasadbelysning kan man tänka på liknande sätt. Här behöver man fundera på vilken effekt lamporna skall skapa. Vill man ha en tydlig effekt vid skymning eller sommartid behöver man kanske ha starkare lampor medan nattetid på vintern, räcker det med lägre ljusstyrka för att uppnå liknande effekt.

 

Belysning utomhus – Designlight tipsar

Light pollution är ett begrepp man har diskuterat i branschen ett tag. Med begreppet menas ”onödigt ljus”. Denna typ av ljus är sådant som egentligen inte belyser någonting utan går rakt upp i luften. Om man är intresserad kan man gå in på sidan daksitefinder.com för att läsa mer och se karta som visar denna typ av ljus.

För att undvika sk. light pollution kan man fundera på vad som skall belysas. Skall man t.ex. montera lampor i trädäck eller i mark som lyser uppåt, behöver man ofta inte de starkaste lamporna. Vi uppfattar ljuset som lyser på något, så se till att belysa staket, träd buskar eller andra delar i din trädgård. 

 

Ljusberäkningar

Utomhus finns ofta inget som reflekterar ljuset så spridningsvinklar och ljusstyrka blir en viktig faktor. Här är det viktigt med avstånd mellan lampor och det som skall belysas.

Martin Gustavsson

Martin Gustavsson

Ljusdesigner

Fråga Martin om du behöver tips och råd vilken ljusstyrka och spridning du behöver för din belysning.

martin@designlight.nu

Hur snyggt blev det inte med Designlights ledstrip på denna fasaden? Grymt jobb @segerdahlselektriska 👍🏼
#utomhus
Utomhusbelysning från Designlight by @lejbobygg 😍#Utomhus
M-Penny 💣💥#Utomhus