Vardagsrum

Inspiration

Blev belysningen i ditt vardagsrum extra snygg?

Skicka gärna in dina bilder till oss och ha chansen till att vinna ett presentkort.

Belysning vardagsrum

När man belyser ett vardagsrum är det viktigt att ha rätt typ av armatur för alla aktiviteter som sker i rummet. Din belysning behöver då utgå ifrån dina behov, och bör vara en blandning mellan både diffust och riktat ljus. Använd då downlights som ger alla tre typer av belysning; funktions-, stämnings- och allmänbelysning. I ett vardagsrum är det en fördel att kunna styra dina downlights efter dina behov.

Ett kallare, vitare ljus passar bra när du ska fokusera, medan ett varmare ljus bidrar till en mer avslappnade känsla. För att skapa en känsla av att rummet ser större ut kan du placera dina downlights närmre väggarna.  

 

 

Ljustemperatur för vardagsrumsbelysning?

Ibland får vi frågan från elektriker vilken ljustemperatur vi rekommenderar för belysning vardagsrum. Svaret blir vanligtvis att de får känna av sin kund för att bilda sig en uppfattning om vad huvudsyftet med vardagsrummet är. Ofta landar man i att det bästa är en blandning av olika ljustemperatur men även olika typer av armaturer/ljuskällor. Exempelvis har man ofta en takpendel som kan ge lite varmare ljus i kombination med downlights med vitare ljus som fungerar för allmänbelysning. I vardagsrum har man ibland fina möbler eller inredningsdetaljer man vill belysa. I vardagsrum kan man vara kreativ genom att belysa detaljer och skapa en levande/mysig miljö.

Har man öppen planlösning och använder downlights som allmänbelysning brukar vi rekommendera att man väljer samma ljusfärg på dessa. Detta för att få en mer enhetlig känsla i hela huset.

 

Belysning vardagsrum – Designlight tipsar

Tips om man vill kombinera olika ljusfärger är att ha en grupp med belysning längs väggar med t.ex. våra mini downlights 2700K. Kombinera dessa med ytterligare en grupp downlights inne i rummet (3000K) som lämpar sig mer för allmänbelysning.

Att tänka på: Vi upplever främst det ljus som träffar vertikala ytor (väggar, hyllor och liknade). Fokusera på dessa ytor för stämningsbelysning och kombinera med ett vitare ljus för övriga ytor.

Ljusberäkningar

I vardagsrum kan man vara kreativ och använda olika ljuskällor. Viktigt om du vill ha en ljusberäkning för denna typ av yta är att du specificerar alla typer av lampor och placering av dessa. Ofta har man t.ex. en pendlad lampa, lampor i fönster och vill kombinera dessa med downlights.

Martin Gustavsson

Martin Gustavsson

Ljusdesigner

Hör av dig till Martin om du behöver hjälp med din planering av belysning.

martin@designlight.nu

Kolla gärna in det vackra kontot @livetpabacken med en spännande renovering på g och @designlight.nu produkter i taket! 😊💐#repost #designlight#vardagsrum
#repost @eltecelinstallation har satt vinklingsbara spottar från Designlight i snedtak. Snyggt! 👌🏼 #Vardagsrum
Mjukt och mysigt ljus från Designlight hemma hos @matildanosslin ✨🕯 #CosyHomes #Designlight #Vardagsrum
Lördagshäng i denna snygga miljö? DRÖMMEN! 😍 Arbete av @lejbostad med spottar från @designlight.nu.#vardagsrum
#SpottInspo i snygg relaxavdelning från @matildanosslin 🙌🏼✨#vardagsrum