Intervju med kusken Lucas H Wikström

Vi har fått nöjet att intervjua Lucas H Wikström och tagit del av hans satsning som kusk inför deltagande i SM.

  • Kan du berätta lite om din resa inom travsporten?

   Har alltid hållit på med hästar då vi alltid har haft hästar hemma. Tog ponny licens när jag var 7 Och när jag var 15 tog jag storhästlicens och då hade vi lite hästar på hobby nivå. 2020 flyttade jag från Skellefteå till Bollnäs för att jobba med trav på heltid hos Stefan Arvidsson. Sedan i våras jobbar jag som försteman hos Oska Kylin Blom i Östervåla

  • Vad är det svåraste med att vara en travkusk? Finns det några specifika utmaningar du brukar möta?

   Det svårast är den taktiska biten, man vet som aldrig vad dom andra i loppen tänker sen går det otroligt fort och man måste ta beslut på en tiondels sekund. Även att nybörjare går in och möter eliten på direkten det är inte många sporter man gör så i. Det gäller även att man är bra mentalt med. Man brukar säga att en bra kusk vinner mellan 10-20% av loppen man kör så man förlorat 80-90% av loppen så man får inte vara en allt för dålig förlorare.

  • Vilka är dina viktigaste strategier och taktiker när du tävlar i travlopp? Finns det några speciella knep du brukar använda dig av?

   Jag försöker läsa på så mycket jag kan om de hästar man kör och även de man möter. Jag kollar formrader och även lopparkiv över hur hästarna har gått.

   Sen kör man mest efter hur hästen känns innan och under loppets väg och det tror jag är det viktigaste att man inte bara låser sig för något och kör efter hur hästarna känns.

 

Lucas Wikström