Färgtemperatur – Kelvin

Vilken färgtemperatur skall du välja för din belysning? Frågan är inte helt enkel och det finns egentligen inget givet svar då alla har olika preferenser. Färgtemperatur mäts i Kelvin (K-värde). Ett lägre K-värde innebär varmare (röd) ljusfärg medan högt värde innebär kallare (blå) ljusfärg.

Se vår sida för facktermer om du söker förklaring på andra begrepp inom ämnet belysning.

Jämför vi Norden med t.ex. södra Europa tenderar vi att tycka om varmare ljusfärger. För hemma miljö väljer kunden oftast 3000K eller lägre för sin inomhusbelysning. Designlights lampor finns oftast att välja i 3000K eller lite varmare 2700K. Frågar man någon som arbetar med ljus pratar man ofta om ljuskvalité i samband med färgtemperatur. LED-branschen har utvecklats i raketfart och för bara några år sedan gick det inte att få en varmvit diod med riktigt hög färgåtergivning. Idag finns det både varmt och kallt ljus med nästintill perfekt färgåtergivning så detta är inte längre ett problem. Valet idag baseras oftast på vilken känsla man vill uppnå. Det varma ljuset kan upplevas som mysigare medan kallare upplevs som lite mer modernt och kanske ger en fräschare känsla. Vanligtvis använder man 3000K för allmäna ytor i hemmet såsom kök och t.ex hall. För övriga rum får man fundera på om man t.ex vill ha ett mysigare ljus eller om man vill uppnå en enhetlig känsla med övriga lampor.

Färgtemperaturen avgör hur det mänskliga ögat uppfattar vitt. Ju lägre färgtemperatur en ljuskälla avger, desto gulare kommer ljuset att uppfattas och tvärtom. En hög färgtemperatur ger vad som kallas för ett kallt ljus där det vita framträder mycket skarpt och passar bra där arbete ska utföras.

Man hör ofta att LED-lampor och belysning har en kall steril känsla. Detta är en myt men stämmer möjligtvis på tidiga lysdioder som fanns för flera år sedan. Dagens kvalitetsdioder har en mycket behaglig färgton som väl motsvarar traditionell belysning. Man bör dock vara försiktig med budgetlampor och billiga lysdioder då dessa har en tendens att ändra ljus efter en tids användning. Försäkra er om att ljuset inte ändrar färgtemperatur efter några 1000 timmars användning. Ett bra sätt att säkerställa bibehållen färgtemperatur kan vara att välja en lysdiod med goda recensioner och av god kvalitet.

Vilken färgtemperatur som bör väljas beror på installationen. I en hemmiljö är en varmvit färgtemperatur, 2500-3000K, att föredra då vi är vana vid glödlampor och halogenlampor.

När det gäller belysning i offentliga miljöer samt butikslokaler är en naturligt vit färgton, 3000-4000K, att föredra. Denna belysning återger färger på ett korrekt sätt och är därför lämplig som butiksbelysning för t.ex. klädbutiker.

Det finns även lampor som kan ändra färgtemperatur när du ljusreglerar lampan (Dim2Warm), dessa lampor har ett specialchip som ger ett varmvitt ljus när du dimma ner och vitt ljus när du dimmar upp.

Färgtemperatur ljustemperatur