Färgtemperatur

 

Färgtemperaturen avgör hur det mänskliga ögat uppfattar vitt. Ju lägre färgtemperatur en ljuskälla avger, desto gulare kommer ljuset att uppfattas och tvärtom. En hög färgtemperatur ger vad som kallas för ett kallt ljus där det vita framträder mycket skarpt och passar bra där arbete ska utföras.

Man hör ofta att LED-lampor och belysning har en kall steril känsla. Detta är en myt men stämmer möjligtvis på tidiga lysdioder som fanns för flera år sedan. Dagens kvalitetsdioder har en mycket behaglig färgton som väl motsvarar traditionell belysning. Man bör dock vara försiktig med budgetlampor och billiga lysdioder då dessa har en tendens att ändra ljus efter en tids användning. Försäkra er om att ljuset inte ändrar färgtemperatur efter några 1000 timmars användning. Ett bra sätt att säkerställa bibehållen färgtemperatur kan vara att välja en lysdiod med goda recensioner och av god kvalitet.

Vilken färgtemperatur som bör väljas beror på installationen. I en hemmiljö är en varmvit färgtemperatur, 2500-3000K, att föredra då vi är vana vid glödlampor och halogenlampor. 

När det gäller belysning i offentliga miljöer samt butikslokaler är en naturligt vit färgton, 3000-4000K, att föredra. Denna belysning återger färger på ett korrekt sätt och är därför lämplig som butiksbelysning för t.ex. klädbutiker.

Det finns även lampor som kan ändra färgtemperatur när du ljusreglerar lampan (Dim2Warm), dessa lampor har ett specialchip som ger ett varmvitt ljus när du dimma ner och vitt ljus när du dimmar upp. 

 

Ljustemperatur Kelvin