Fördelar med LED – infällda lampor

Det finns många olika LED-lampor att välja mellan. Här har vi gjort en guide för att lättare välja rätt belysning för att skapa en mer energieffektiv och hemtrevlig miljö till sitt hus.

Fördelen med LED

Det finns många fördelar med LED då LED-armaturer erbjuder stora möjligheter till helt unika belysningslösningar än vad konventionell belysning har kunnat erbjuda tidigare. Nedan har vi listat några av fördelarna med LED:

 • En LED-armatur tänder direkt med 100% ljus och livslängden påverkas inte av antalet tändningar och släckningar.
 • Ljuskällan i LED-armaturer är väldigt liten vilket möjliggör en helt ny design av belysningsarmaturer.
 • LED erbjuder många fördelar miljömässigt, lång livslängd, energibesparande och framför allt innehåller den inget kvicksilver eller andra tungmetaller.
 • LED-armaturers ljus avger väldigt lite värme. Den är UV- och IR-fri vilket är en önskad effekt i många sammanhang, t.ex. vid belysning av känsliga föremål, i butiker då mängden av traditionella armaturer avger mycket värme. Den UV-fria LED-armaturen är skonsam mot kläder och tyger.
 • LED-ljuset kan med rätt driftdon styras och dimras på ett enkelt sätt vilket ökar livslängd, energibesparing samt ökad belysningskomfort.
 • LED-ljuskällans energieffektivitet skapar förutsättningar för mycket låga driftkostnader för både privata och offentliga miljöer.        En LED-lampa använder 85% mindre el än den vanliga glödlampan.

Belysning för hemmet

Hur ett rums atmosfär upplevs styrs till stor del av belysningen, med en väl planerad belysning går det att skapa en unik och hemtrevlig miljö.

Några punkter att tänka på för att få ut det mesta ur sin belysning:

 • Hur ser rummet ut, takhöjd, ska taket byggas ner, inbyggnadsdjup, styrning, behövs säkerhetsbox?
 • Vilken armatur passar formspråket i rummet, vilka material används, vilka färger används, vilken färgtemperatur passar, 2700K eller 3000K?
 • Hur ska rummet användas? Placera in ljus där behovet finns, arbetsytor, gångstråk, lämna gärna ytor obelysta för att skapa variation.
 • Accentbelysning för att framhäva vissa detaljer, minidownlights i fönstersmygar för trevlig kvällsbelysning, släpljus i trappan eller om du vill punktbelysa en nisch.

Nedan ser ni exempel på våran Jubileumserie P-1602527 en stilren armatur med en färgtemperatur på 2700 kelvin som ger ett varmvitt ljus, placerad längs med väggen för att skapa upplevelsen av mer rymd men även för att få en fin effekt över tavlan. I fönstret sitter vår bredspridande fönsterspott Q-33MW, även den i varmvit 2700 kelvin, för en ombonad trevlig kvällsbelysning.

Belysning med LED-downlights för hemmet
Belysning med LED-downlights för hemmet 2

köket är det viktigt att du får bra ljus över arbetsytor, har du överskåp är det bra att montera belysning under för att få tillräckligt med ljus över köksbänkar och andra arbetsytor som köksöar. Placera gärna downlights direkt över arbetsytor men även framför kyl, frys och högskåp. Glöm inte möjligheten att ljusreglera dina armaturer för att skapa ett mer stämningsfullt ljus då man vill ha en lugnare atmosfär.

Se vårt utbud av bänkbelysning här!

Nedan kan se exmpel på installation av vår Jubileumserie, till vänster P-1602527 och till höger P-1606530

Beskrivande bild LED-downlight kök
Beskrivande bild LED-downlight kök 2

I badrummet behöver du både praktiskt ljus och avkopplande ljus. Genom att koppla dimmer till din belysning har du möjlighet att få båda. Dela gärna upp belysningen på flera grupper för att kunna variera ljuset och stämningen i badrummet. Det är även viktigt att tänka på IP skyddsklasser, läs mer här!

Vill du se mer om badrum och vilka lampor som passar, gå in på vår inspirationssida där du kan se exempel på installationer i badrum. Klicka här för att komma till inspirationssidan för badrum. Du kan även se projekt med våra downlights under refersnser & Inlägg. Här finns även en kategori för just belysning badrum.

För att skapa stämningljus kan du även belysa fönster, hyllor och nisch med någon av våra smygspottar.

Du kan enkelt byta ut dina äldre halogenarmaturer i badrumskåp till någon av våra bänkbelysningar i LED, antingen i befintligt hål eller med distansring som finns som tillbehör. Se vårt utbud av bänkbelysning här!

 

beskrivande bild LED-downlight badrum
beskrivande bild LED-downlight badrum 2