LED-lampor

LED-dioder har en lång och intressant historia som sträcker sig tillbaka till 1900-talet. Genom åren har LED-tekniken utvecklats och förbättrats och idag är LED-dioder en viktig del av modern elektronik och belysningsindustri.

Här kan du läsa om LED-lampor & hur tekniken utvecklats sedan 1900-talet

Historien om LED-dioder (Light Emitting Diodes)

började på 1900-talet när elektronikindustrin började utvecklas. År 1907 upptäckte H.J. Round att en kristall av kiselkarbid kunde användas för att detektera radiosignaler. År 1927 upptäckte Oleg Losev att en diod av kiselkarbid kunde sända ut ljus när den var ansluten till en elektrisk krets. Men det var inte förrän på 1960-talet som den moderna LED-dioden utvecklades.

 

År 1962 uppfann Nick Holonyak, en forskare vid General Electric, den första praktiska LED-dioden. Holonyaks LED-diod använde galliumarsenidfosfid som halvledarmaterial och sände ut rött ljus. Holonyaks LED-diod var inte särskilt effektiv, men den var en viktig milstolpe i utvecklingen av LED-tekniken.

 

Under 70-talet och 80-talet utvecklades LED-tekniken vidare och nya material användes för att producera LED-dioder som sände ut ljus i andra färger än rött. År 1972 uppfann M. George Craford, en forskare vid Monsanto Company, den första LED-dioden som sände ut ljus i grönt. Crafords LED-diod använde galliumnitrid som halvledarmaterial och var betydligt mer effektiv än Holonyaks LED-diod.

 

Det var först på 90-talet som forskare lyckades få dioder att lysa även med blått ljus vilket möjliggjorde applikationer för belysning (då man får vit ljusfärg genom att grön, röd och blå). LED-dioder kunde användas i allt fler applikationer, inklusive trafikljus, skyltar och belysning. LED-tekniken fortsatte att utvecklas och nya material användes för att producera LED-dioder som exempelvis kunde ge varmvit ljusfärg och var ännu mer effektiva.

 

LED-lampor – olika användningsområden

Idag används LED-dioder i en mängd olika applikationer, inklusive belysning, skärmar, bilbelysning, ficklampor och medicinsk utrustning. LED-dioden gör att man på ett bättre sätt kan styra vilken typ av ljusfrekvens en lampa skall ge. Möjligheterna för LED-tekniken är bred och det pågår en mängd forskning om till exempel hur vissa ljusfrekvenser påverkar vår dygnsrytm men även hur man kan använda LED-teknik för att döda bakterier.

 

Fördelar med LED?

Den absolut största fördelen med LED-lampor är deras långa livslängd. En vanlig LED-lampa håller vanligtvis 50 000 timmar, vilket är mycket längre än en traditionell glödlampa som vanligtvis håller i cirka 1000 timmar. För mer industriella produkter finns dioder som har en beräknad livslängd på 100 000 timmar och ännu längre. Detta innebär att LED-lampor inte behöver bytas ut lika ofta, vilket sparar pengar och minskar avfallet.Hur man definierar olika livslängd kan ni läsa på siadn för livslängd.

 

En annan fördel med LED-lampor är deras låga energiförbrukning. En LED-lampa använder upp till 80% mindre energi än en traditionell glödlampa, vilket innebär att de är mer energieffektiva och kan hjälpa till att minska energikostnaderna. LED-lampor har också högre ljusstyrka än traditionella glödlampor och lysrör. Detta innebär att de kan användas för att skapa starkare och mer fokuserat/riktat ljus, vilket är särskilt användbart i områden där starkt ljus behövs, såsom i industriella eller kommersiella miljöer. Diodernas möjlighet att rikta ljuset bidrar även till minskad sk. ”light pollution” vilket innebär oönskat ljus, som lyser uppåt eller på platser där det inte behövs. En stor del i dioders energibesparing beror just på att ljuset går att rikta på ett mer effektivt sätt jämfört med äldre belysning.

KLICKA HÄR FÖR MER INFORMATION & SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM LED-LAMPOR.